Hvad er et strukturtilpasningsprogram?

En strukturtilpasningsprogram er en plan gennemføres af Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF) i et udviklingsland for at forsøge at få deres økonomier til at blive mere produktive. Målet med et strukturtilpasningsprogram er at hjælpe låne nationen afbetale sin gæld og få en voksende økonomi, der vil fastholde dem i fremtiden. En strukturtilpasning program kan gennemføres som led i en indledende aftale om at låne penge eller det kan bringes i senere som en del af vilkårene for låntagning nation til at modtage en lavere rente på tidligere lån.

Ideen med strukturtilpasningen programmet er et af mest omstridte inden for det såkaldte Bretton Woods-institutionerne: IMF og Verdensbanken. Nogle mennesker føler, at siden låntagning nationer er normalt i Dire Straits, har de intet andet valg end at overholde det, der er udlagt som et strukturtilpasningsprogram, for at få midler til at holde deres land fungerer. Det betyder, at IMF og Verdensbanken kan tvinge igennem politikker, at regeringen og befolkningen selv kan modsætte sig kraftigt, på mange måder at underminere den demokratiske vilje hos befolkningen.

Før i tiden havde IMF og Verdensbanken et ret hands-off tilgang til stien låntagning nationer tog at forsøge at tilbagebetale deres gæld. Dette ændrede sig i løbet af 1970’erne, hvor verden gennemgik en temmelig alvorlig periode med økonomisk modgang, og mange nationer befundet sig ude af stand til at gøre deres afdrag. IMF og Verdensbanken besluttede derefter de havde brug for at tage en mere hands-on tilgang til tingene, og begyndte at udkastet strukturtilpasningsprogram papirer til nationer, der var planer om låntagning, at lade dem vide, hvad de skulle gøre for at få lån.

En strukturtilpasningsprogram normalt fokuserer primært på måder IMF og Verdensbanken mener vil hoppe-start nationens økonomi. Denne regel tager form af ekstrem frie markeds strategier, som f.eks deregulering banksektorer, at fjerne handelshindringer, privatisering af naturressourcer og regeringen industrier, devaluerer valutaer, nøje overholdt balancerede budgetter, skiftende nationale lovgivning til at foretage en mere fremmende for udenlandske investeringer , og opbygge eksport økonomier. I de seneste år fattigdomsbekæmpelse er blevet en hjørnesten i strukturtilpasningsprogrammet så godt, søger ikke kun at øge landets BNP, men også for at hjælpe befolkningen som helhed hæve deres levestandard ud af fattigdom.

Også i de sidste par år har IMF og Verdensbanken begyndt at opsøge flere input fra de låntagere, inden den udarbejder en endelig strukturtilpasningsprogram. Denne indgang tager form af såkaldte strategidokumenter for fattigdomsbekæmpelse, og i teorien gøre det muligt for låntagning nationer til at komme med deres egne strategier for at hjælpe deres befolkninger. I praksis er fattigdomsbekæmpelse papirer ofte meget lig IMF og Verdensbankens strukturtilpasningsprogram papirer, hvilket nogle kritikere at sætte spørgsmålstegn ved, hvor meget spillerum for låntagning nationer rent faktisk får.

Hvad er private realkreditlån?
Hvad er en Cash & Carry Trade?
Hvad er en kassekredit?
Hvad er Kreditor Insurance?
Hvad er en koncessionsaftalen?
Hvad er en livrente?
Hvad er Segment Reporting?
Hvad er Venture Capital Trusts?
Hvad er indkomst fra Operations?
Hvad er en base rente?
Hvad er en udløbsdato?

Leave a Reply

trade online